Tuesday, August 23, 2016

breastfeeding journey : anak alah laktosa?


 Salam.

Kali ni nak share sikit pasal alahan laktosa pada bayi.

kalau di ikutkan anak - anak aku menyusu badan. tapi kali ni termengandung no 3 agak rapat dengan anak no 2. susu start kering masa umur nak ke 2 time si nely berumur 1 tahun 2 bulan. Nak atau tak terpaksa la campurkan susu. kang tak bagi susu kurang pulak kalsium dalam badan nely.

anak aku tak de la memilih pun nak minum susu apa. dulu masa naim, 1y + dia campo dengan susu friso. tapi dia kurang gemar rasa friso. mayb sebab rasanya agak berlemak. then tukarkan dengan dutch lady time umur dia 2 tahun. terus takde menghadapi masalah sembelit ke apa...

anak no 2 si nely ni laki aku start campo dengan susu lactogen. memula memang la takde masalah. lepas demam panas hari tu, nely macam tak selera sangat menyusu. lepas tu kerap berak - berak. memula aku risau gak sebab takut dia kena rotavirus. cuak..
tapi bila perhatikan simptomnya, nely bukan kena rotavirus.

then najis nely macam ada lendir-lendir darah sikit.

aku bawak pegi klinik doc suspect dia alah pada laktosa susu lactogen yang kiteorang bagi tu.
start dari tu la aku amik tahu apa maksud susu tanpa laktosa tu?

so aku nak share sikit, anak yang alah pada laktosa biasanya akan kerap buang air / berak lepas dia konsume susu yang mengandungi laktosa. dalam 30 minit - 2 jam gitu mesti nely akan cakap..nely nak yak..

ye.. 1 tahun 6 bulan nely dah pandai cakap nak berak. nanti kiteorang bawak la dia pegi toilet.

apa maksud laktosa?

laktosa tu adalah gula dalam susu tersebut. ada diantara perut baby yang tak boleh proses gula dalam susu tu. gula tersebut terbahagi pada 2 bahagian iaitu glukos dan galaktos.
benda ni penting untuk bayi sebab glukos membekalkan tenaga.
bahagian gula yang dipanggil galaktos pulak gula yang mempunyai molekul besar yang perlu dicerna oleh enzim lactase yang terdapat dalam perut kita semua.

so biasanya bayi yang lactose intolerance ni tak boleh proses galaktose ni.
kekurangan enzim lactase disebabkan oleh kecerderaan usus. Ini selalu dikaitkan selepas mengalami masalah cirit yang berpunca daripada virus atau bakteria. Dalam kes ini, apa yang berlaku adalah virus mencederakan usus menyebabkan kekurangan enzim lactase yang diperlukan untuk pencernaan laktosa. Biasanya masalah ini akan pulih semula. Oleh itu masalah pencernaan laktosa ini hanya untuk sementara.

sebab aku rasa nely ni mengalami lactose intolerance, aku pun pegi la bersegera ke kedai untuk cari antara brand2 susu yang ada menyediakan susu tanpa laktosa ni.

antara yang aku jumpa ialah
  • mamex gold - ada beberapa jenis. tapi pilih yang lactose intolerance
  • nan al 110 - rumusan khas bayi (tanpa laktosa)
  • dumex (dulac LF) - LF khas untuk lactose free
  • isomil plus advance - rumusan soya
  • similac LF
  • bebelac FL
  • enfamil O - Lac
so aku pun try la setin susu dumex, alhamdulillah ok. then aku dah tak minumkan anak aku susu lactogen sebab takut memang perut dia dah tak sesuai dengan susu tu.


sekarang dua - dua consume dutch lady jek.


yang penting budak selera makan + nyusu. baru la dapat tumbesaran yang elok.

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

page

Followers