Thursday, September 8, 2016

Pemilihan puting yang sesuai untuk bayi anda

sebenarnya,
ni antara masalah terbesar yang dihadapi ibu - ibu baru.
lagi - lagi ibu - ibu yang mengamalkan menyusu badan.

bila nak tukar kan anak dari menyusu pakai botol susu, alamak..anak taknak hisap la..
tak pandai hisap la.

aku kagum jugak tengok anak - anak yang tak di breast feed @ anak - anak yang dari kecik hisap botol.
pandai pulak la dieorang isap puting tiruan tu dengan jayanya.

berdasarkan pengalaman sendiri. aku tengok anak - anak sedara aku boleh je isap botol avent or tommie tippi. takde masalah pun dieorang nak terima sebab memang dari lahir je dieorang terus melantak puting tu.
tapi berlainan dengan anak - anak aku. dah puas pantang hisap tek... nak tukar ke botol susu punya la cerewet hai...

so puas la aku search n google pelbagai kaedah. so nak share sikit la untuk ibu - ibu muda ni berkenaan puting susu ni.

time naim, aku beli botol susu tommie tippi. sebab aku suka tengok bentuk dia. comel - comel pulak tu. terpedaya la jugak beli botol tu. tapi last - last naim tak sesuai pun isap botol tu sebab puting tommie ni agak keras. berusaha gigih la jugak nak mencari puting yang sesuai. akhirnya dapatla puting jenis orthodentik. jenama yang di syorkan adalah brand NUK.

eh NUK.. ape brand..hahaha
tapi itu antara puting yang tak bermasalah diterima kebanyakan baby yang nak bertukar dari direct breastfeed kepada menyusu guna botol.

so time anak ke dua. aku kenkonon nak cuba pulak botol avent. sebab cam canggih je botol tu. hihih.
pun sama. ade la lagi terperam tu kat rumah tak jadi apa.
tak nak jugak si nely dengan botol avent tu.

bila bagi aje orthodentik NUK. terus boleh aje hisap susu macam biasa. kat bawah ni aku lampirkan beberapa gambar untuk rujukan mak - mak baru.

1. yang ni puting orthodentik NUK wide neck. aku suka guna wide neck sebab senang nak isi susu perahan dalam botol tu sebab lubang botol besar n tak kecut - kecut. kalo tak kerjanya asik nak betul kan puting aje la. biasanya puting ni kena beli berasingan. sebab dia tak jual dengan botol sedia ada. botol sedia ada guna puting jenis silicon (clear plastic). so a bit keras sikit berbanding puting kuning ni.


 2. kat atas ni contoh botol NUK. ya. di jual sekali dengan puting silicon orthodentik.

3. yang ni pulak puting kuning NUK yang bukan wide neck. kalo mak - mak yang nak guna botol storage terus untuk bagi anak minum, boleh la beli puting ni. sebab selalu jugak anak - anak aku ni minum susu dari botol storage. senang keroje bapaknye ha..

panaskan susu simpanan. pasang puting boleh sumbat dekat anak terus.

aku cakap botol storage ni maknanya adalah botol yang kita gunakan untuk simpan susu badan. biasanya botol storage akan guna standard size ni. tak pernah lagi jumpa botol storage wide neck.

hihi..


anak ke 3 ni..
aku terus bercadang nak beli je terus botol NUK.
puas hati pakai.
dan terbukti puting ni sesuai untuk 2 anak terdahulu. if anak ke 3 tak nak aku bley je try bukak tommie tippi naim or avent nely punya nanti.

mana la tau selera anak ke 3 ni lain.


ye dak..



so..
selamat berekperimentasi  ibu - ibu muda...



salam..

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

Mengandung anak ke 3

Salam..

Sekarang dah masuk minggu ke 32..lebih kurang sebulan je lagi mengandung...:)

kali ni rezeki nak dapat anak ke 3 rapat sikit dengan yang nombor 2..
kiranya cepat dalam 2 bulan la gitu..supposely dapat la jarak kan anak 2 tahun. tapi dah rezekinya kan....

sape kata tak penat anak kecik rapat - rapat. lagi - lagi mengandung kali ke tiga ni.. badan tak tough sangat macam mengandung 1st n 2nd dl.. takde langsung sakit - sakit time mengandung

1. SPD

tak tau apa sebabnya mengandung kali ni aku kena symphasis pubis disfunction. (SPD). sakitnya Allah aje la yang tau. maybe jugak sehari sebelum sakit tu, aku n 2 orang ank aku yang tengah lasak tu main2 atas katil, si abang main golek2 tertendang belakang aku. pergh...
nak mengamuk je rasa kene tendangan tu memula.
aku tak rasa pun memula ada efek, sebab petang n malam tu ada jamuan kat sekolah. jamuan hari raya. elo aje aku pegi gotong royong + makan - makan malamnya tu. then bila balik rumah aku nak tidurkan si Nely. sekalinya aku nak bangun dari katil, langsung tak boleh gerak kaki. kaki aku jadi cam lumpuh gitu.
bukan tak rasa, tapi macam patah. kalau gerak sakit nak mati.
menangis2 la aku atas katil sebab dari mengiring aku tak boleh langsung nak terlentang ke apa.

suami pulak time tu kat bawah dengan anak sulung. telefon2 tak angkat. haih...

dekat 20 minit aku cuba bangun dari katil sampai nak berdiri. then dah berdiri aku tak boleh nak melangkah. sakit yang amat.

aku paut almari n pintu bilik nak berjalan menuju ke tangga semata - mata nak panggil suami.

aku nak sembuh SPD ni ambil masa seminggu jugak la. + dapat MC dari doktor 2 hari. bila naik sekolah pun aku stil tak boleh jalan laju. selangkah2 aje.
ramai la menjangka aku sakit nak bersalin ke time tu..heheh
dengan kat sekolah turun naik tangga lagi...
bukan cam ofis orang len..ada lif nak g tingkat atas. sekolah ada? nan hado.
ko terhincut2 la panjat tingkat 3 turun tingkat 3. panjat lagi tingkat 4 belah bangunan sini. berkejar pulak nak pegi bangunan sana 2 tingkat. orang lain tak nampak..

cikgu dah la susah nak cuti. kerja berlambak. bukan cam orang len. annual leave yang leh amik bila2 masa je dekat 1 bulan. kalo service perkhidmatan mcm aku dah tentu2 dapat dlm 1bulan 1/2 dah.
cikgu ada 7 hari je utk EL. mana nak serve kan anak - anak sakit. kecemasan dll.

then orang komplen2 lagi cikgu banyak cuti. time cuti sekolah bukannye dok rilex goyang kaki bagai. kene gak datang bertugas la kan. nak pegi bercuti plak rate mahal.
kesian cikgu2 ni...

ha tgk dah teremosi.
padahal nak cerita pasal SPD aje tadi.

SPD ni lagi senang nak faham adalah kerenggangan otot pubis. mayb time tu otot aku terlebih meregang. so tak leh nak buat kerja apa. tapi rilex2 time MC 2 hari tu penat jugak sebab anak aku yang berdua tu keje nak bergayut la 24/7 kat aku. pantang aku ilang kejap ade la bunyi suara2 alus panggil mami...mami...mami...mami....

ohoi....

ni antara gambarajah SPD yang seminggu gak aku hadapi..




then sekarang ni kiranya aku dah masuk hujung - hujung trimester ke 3 dah.

tapi sejak akhir2 ni asyik sakit kepala aje la.
hari - hari menanggung sakit kat kepala.
then dapat lak selsema menyebabkan kepala makin mengap dan tak berdaya.

dah la aku macam kekurangan air dalam badan + hb pun turun..sakit kepala la pulak.
sedangkan sebelum ni aku tak de pon menghidapi sakit kepala time trimester ke 3 ni.
bila baca2 balik jarang pulak orang menghadapi sakit kepala masa last2 pregnant ni.

pegi klinik doktor siap tanya boleh tahan ke tak sakit kepalanya..
aku jawabla sebab tak tahan la aku pegi klinik. kalau tak takdenya aku nak bazirkan duit setakat mintak panadol kat dia..
aku nak consume aku takot bahaya untuk baby or aku kena penyakit lain ke..

lagipun time aku mengandung ni tengah sibuk kes virus zika.
berisiko untuk ibu - ibu mengandung. sape tak takut kan

bila doc cek.
tak de apa. dia cakap sakit kepala biasa...
heh
ye ke..

tapi sakitnya hari2 nak mengadap tu yang tak tahan.

minggu depan dah cuti pertengahan penggal ke 2 sekolah + raya haji..

then naik sekolah lagi 2 minggu. pastu insyAllah aku start bercuti panjang sebab aku ambil cuti bersalin awal 2 minggu.

agaknya...

bila nak bersalin kali ke 3 ni ek?


rasa macam cuak pulak tetiba..

semoga aku kuat menghadapi dugaan kali ni..
bertabah dan semoga dipermudahkan







~c.i.k.g.u.l.i.n.a~


page

Followers