Thursday, June 24, 2010

pulang ke kuala lumpur..:(

sangat tidak suka perasaan ini.
kalau dulu..terus aja kerja kat OSCC..mesti tak rasa kene balik cmni.
kene balik naik bas pulak tu..
haaaaarh...
bas akan turun di bukit jalil..weehh..takot sep..
1st time turun kat sane tu..
sangat berdebar untuk pergi tempat baru
dan sminggu awl pasti
DEMAM..
dem..

nak praktikal camne kalau demam??
dulu..dah keje tempat aircond yang sangat sejuk.
sangat dingin. dengan gaji yg cukup mkn..
aku amik kputusan brenti..dan sambung kursus ni.

then mase school based experience..itula 1st time aku masuk kelas dan cube berinteraksi dengan kanak-kanak yang aku tak kenal..
pheww..berpeluh2 sakan. pdhl..aku tengok cikgu2 lame tu rilex aje. tak panas agaknye dieorang tu?

dan time tu aku pk.
ptt la cikgu ni dikata mcm lilin.
sebab mengajar tu panas rupanya. lagi2 kalau dapat kelas yang kipas depan rosak..=(...

*sigh..*

pastu pengalaman aku buat micro teaching. ya allah..kelam kabut aku rasa. tak pernah sekali pon seumur idop aku kelam kabut kat depan macam tu. yela..b4 this..stakat presentation..aku tidak gentar, even nak bentang project practical pon tak setakut ini. hmm??

aku pk lg..
sesuai ke aku dlm bidang tugas ni??

*mengeluh lagi*

dan hari ni.. dah siap packing bag. bantal. iron. heater. langsir. baju2. tudung. aih..byknye..
tapi lelaki akan ckp..ala..siket je kn??
ceh..
dieorang bukan tau barang perempuan macamane...
=(..

malas nak mengadu dah.
baik pegi mandi.
kang nak kejar2 bas lagi..



notakaki: doakan aku selamat sampai dan boleh update blog lg..

Monday, June 21, 2010

berhati - hati dengan cinta kedua

Setiap insan mempunyai penghayatan berbeza tentang maksud cinta kedua. tetapi kebanyakan orang yang tidak tahu cara mengenali cinta yang datang lagi itu. so..entry kali ni, cik lina nak berkongsi tips dan petua.

dalam menjalin cinta kedua, perkara pertama yang perlu dipatuhi ialah jangan sesekali menyamakan sidia dengan bekas kekasih anda yang telah memusnahkan kepercayaan korang sume.
erm, tapi...
jangan pulak terburu-buru untuk menyerahkan seluruh hati korang pada insan baru.
so..
check it out..dan perhatikan cinta baru korang tu sebelum terima..=p

1. teman hidup baru

cara mengenali
  • belum apa2 pon lagi, si dia dah sibuk bercerita tentang sikap curang teman mereka terdahulu.=(..aduhai. dia seolah2 meminta simpati dengan korang. malah sidia seperti tak sabar2 nak dengar story korang pulak. macam mana korang putus dengan bekas korang. dan perlu tahu. sifat ini menunjukkan beliau adalah seorang pemarah
mengapa dia menggoda
  • sebenarnya, mengapa si dia tertarik untuk mengenali korang sebab..korang tu nmpk lebih kurang macam xsidia..dan sebab sikap panas yang di tunjukkan itula korang akan berasa simpati..
tinggalkan
  • selalunya teman baru kita akan menyalahkan bekas kekasih. tetapi tidak sedikit pun bercerita tentang keburukan diri sendiri. bukan apa, takut kamu pula yang menolak cinta mereka. selalunya ini melambangkan ketidaksediaan untuk menjalinkan hubungan yang baru..
2. sahabat dan bekas kekasih

cara mengenali
  • dia tidak tertarik mengenai perbincangan lain kecuali membicarakan hal berkaitan bekas kekasihnya
mengapa dia menggoda
  • sudah jelas terbuktu dia inginkan kamu memberi kuasa peralihan atau penumpuan kepada dirinya
hindari
  • tetap menjaga hubungan baik dengan sahabat, tentu tiada salah kn?. tetapi apabila si dia asik bercerita tentang bekas kekasihnya seolah2 tiada insan lain yang lebih sempurna. Ini bererti si dia tidak bersedia untuk melupkan bekas kekasihnya dan ingin kembali menjalin hubungan mesra
3. Jenis berpengalaman

cara mengenali
  • seorang yang tertutup, memakai pakaian yang mahal dan tmpil rapi. lebih2 lagi sering menghindari perbincangan soalan peribadi
mengapa dia menggoda
  • seperti pemain tenis, jika seorang pemain pro berganding dengan pemain baru, kamu akan terasa seperti baru belajar. dengan pasangan yang berpengalaman, kamu akan berasa tenang, relaks dan nyaman


Saturday, June 19, 2010

kurang lagi kawan bujang..

badan sangat penat
tapi tumpang gembira utk sahabat baik
nurin dah selamt bertunang.
tapi tumpang terharu jugak.
dia dah lepaskn..
:(..
dah tade kawan bujang kang..
biarlah gambar bercerita

satu risik dan satu tunang.

opss..ini bukan pengantin. yg ni pengapit tukang sibuk..huhu..halijah. pon nk langsung taun ni. kalu buat taun dpn..=(..posting jauh..xdpt pi r

cak..cik lina dengan bakal bini orang..nurin

tada..perantin..perantin.

dah.
penat. nk rehat.
oh lupa..tq encek abang..

Friday, June 18, 2010

edit html: quote

tadi mrayau2 pi blog orang. jupe care nak buat quote tu..
entry ni just nak cube jaya aje..
kalau gambarkan syg saya pada awk.
sy nak kata
dan...satu yang indah dlm idupku, satu itulah dirimu


lepas ni aku bg code die pulak..bak email..bak..


*****************
okeh..atas nasihat ayie..aku trus paste aje code itu di sini
blockquote {
margin: 10px 10px 10px 20px;
padding: 10px 15px 10px 15px;
line-height: 1.6em;
color: #000000;

background: #FF0080;

border: 2px solid #4aa02c;
border-left: 20px solid #4aa02c
}

okeh
sila paste dalam html code anda. di atas code
'/b : skin'

ini instruction bg org yg da terer. bg yg lebih lanjut. kene la tgk feedback. ade yg nk ke tak.
leh buat satu tutorial.=p

gudluck okeh

Thursday, June 17, 2010

cntiknyeeeeee..

sangat teruja jumpa video ini.huu..
maka dengan itu saya mahu berkongsi
sangat lembut untuk dijadikan tempat tidur
hehe


how to manage stress

A lecturer, when explaining stress management to an audience, raised a glass of water and asked, 'How heavy is this glass of water?'

Answers called out ranged from 8oz. To 20oz.

The lecturer replied,
'The absolute weight doesn't matter. It depends on how long you try to hold it. If I hold it for a minute, that's not a problem. If I hold it for an hour, I'll have an ache in my right arm. If I hold it for a day, you'll have to call an ambulance. In each case it's the same weight, but the longer I hold it, the heavier it becomes.'


He continued,

'And that's the way it is with stress management. If we carry our burdens all the time, sooner or later, as the burden becomes increasingly heavy, we won't be able to carry on. As with the glass of water, you have to put it down for a while and rest before holding it again. When we're refreshed, we can carry on with the burden. So, before you return home tonight, put the burden of work/life down. Don't carry it home. You can pick it up tomorrow.'

so kawan, apa yang membebankan kamu sekarang, let them down for a moment if you can. Relax; pick them up later after you've rested.

And then he shared some ways of dealing with the burdens of life:

  1. Accept that some days you're the pigeon, and some days you're the statue.
  2. Always keep your words soft and sweet, just in case you have to eat them.
  3. Always read stuff that will make you look good if you die in the middle of it.
  4. Drive carefully. It's not only cars that can be recalled by their Maker.
  5. If you can't be kind, at least have the decency to be vague.
  6. If you lend someone RM20 and never see that person again, it was probably worth it.
  7. It may be that your sole purpose in life is simply to serve as a warning to others.
  8. Never buy a car you can't push.
  9. Never put both feet in your mouth at the same time, because then you won't have a leg to stand on..
  10. Nobody cares if you can't dance well. Just get up and dance.
  11. Since it's the early worm that gets eaten by the bird, sleep late.
  12. The second mouse gets the cheese.
  13. When everything's coming your way, you're in the wrong lane.
  14. Birthdays are good for you. The more you have, the longer you live.
  15. You may be the only one person in the world, but you may also be the world to one person.
  16. Some mistakes are too much fun to only make once.
  17. We could learn a lot from crayons. Some are sharp, some are pretty and some are dull..Some have weird names and all are different colors, but they all have to live in the same box.
  18. A truly happy person is one who can enjoy the scenery on a detour.

jangan menilai orang dari luaran..


gmba ni aku gugel je.

kau pernah jumpa x..orang nmpak suci luarannya?

sape pernah angkat tangan.
sebenarnya. aku da lama sangat nak tulis entry tajuk camni. tapi tak kesampaian.
aku ada beberapa situasi.

1. kau dah kawen. tapi kau miang suka gedik-gedik dengan lelaki lain. sebagai orang yang melihat, apa kau akan label orang itu.

ikut persepsi aku. aku akan kata :- pompuan itu gedik. kesian kat laki dia.

2. kau dah janji nak buat kerja ngan orang lain, then kwn kau belot pastu buat ngn orang lain tak bgtau,

ikut persepsi aku. aku akan kata :- tak kawan dengan dia pon takpe. tak guna!.


aku paling anti 2 orang ni dlm hidup
1. hipokrit.
2. gedik.

apa kau rasa, kalau perempuan mcm dlm gamba tu mengadu aku ni budak jahat?
kalau kau lelaki kau mesti terpedaya kan kalau dia mengadu dengan linangan air mata. yelah. aku kan budak tudung singkat. =p.

aku cuma nak nasihat. jangan akal singkat.

tak payah la kau nak bela2 kalau dia tu bukan isteri kau ke apa. kau bukan kenal dia pon. luaran tu tak sama dengan dalaman. kau ingat tudung labuh tu kalis dosa kah?

notakaki:kalau ikot ati nak je aku sembur dia dpn2. tapi pk balik, tak guna lyn orang bodoh. nnti terkenan sama. ahha

persediaan mental bg student KPLI


bagi semua calon yang layak ke kursus KPLI jun 2010, cik lina ucapkan tahniah.
dulu cik lina pon pernah melalui saat tu. sangat teruja time tu. tapi cik lina antara yang beruntung sebab, time cik lina berenti masuk kpli tu, bos cik lina bagi berenti awal, dan gaji cik lina utk month terakhir tu pon cik lina dpt.

hm..
bg persediaan mental yang cik lina nak cakap, terutamanya pelajar KPLI, kursus ini sangat lah padat. lagi2 kalau dapat di cheras, menuntut seribu pengorbanan. dengan lect cerewet, dengan koko la, sukan la..hm..sgt stress.
alhamdulillah, cik lina berjaya jugak mengharungi 6 bulan pertama.
antara tips cik lina nak bg

1. bulan pertama ini perlulah semua bersedia dengan wang ringgit yang secukupnya. untuk sewa rumah (kerana KPLI tiada penempatan), tapi still leh mohon. tapi persediaan la kan..untuk yuran2 tersembunyi selain RM 300 yang diminta itu. memang dalam surat dia mintak RM 300, tapi da masuk mana nk beli buku lagi, yuran persatuan lagi, duit beli buku la, duit kelas la, pendaftaran itu la, ini la. cik lina bukan tipu, cik lina serius.

2. perlu menguasai semua bidang matapelajaran. kursus KPLI ni bukan sekadar belajar, tapi jugak kene aktif dlm
  • badan beruniform (cik lina kene amik bulan sabit merah - bj mhl, so duit lg nk beli)
  • sukan (cik lina dpt hoki, so nk senang beli stick hoki sendiri)
  • olahraga (biasanya KPLI kene anjurkan olahraga tahunan. dan amik juga peperiksaan KOAM - kursus olahraga amatur malaysia. yeah..cik lina lulus..B-))
  • PJ (yang ni kene buat pergerakan kreatif la, senam ragam la. dan utk menjadi cemerlang, cik lina beli bola besar sendiri utk sng berlatih)
3. perlu sanggup untuk memikul tugas. menjadikan diri anda sebagai contoh kepada adik2 kecil di maktab. graduate kn. lect juga akan memandang anda sebagai graduate. untuk itu, perlu sedia mental dan fizikal untuk di pandang serong sebagai seorang yang berlagak dan telah mempunyai ijazah.
cik lina tahu dan cukup faham. kadang - kadang kita tidak pernah berlagak sombong dengan kelulusan yang kita ada, tp, certain lect akan melabel kita seperti itu. tahan telinga dan bersabar

4. environment maktab, langsung tidak sama dengan U. bersedia untuk berubah dan kuat semangat. jadikan tempat baru itu satu cabaran. dan kamu akan suka kan ia.

owh, lupa nak pesan.
berbaik2 dengan junior, walaupun mereka lagi muda, tapi mereka lagi lama belajar di sana. lagi2 yang dah sem 5, 6, 7. banyak pengalaman yang mereka dah timba. maka beramah mesra lah.
cik lina dpt kelebihan itu sbb cik lina slh seorang jawatankuasa perwakilan pelajar..


selamat berjuang!!
Tuesday, June 15, 2010

hidup di kampung sangat menarik bila........

huu..
sekarang ni tengah seronok duduk di kampung. sambil bagi tuisyen kat muhammad aliff fitri haqimi ini. time makcik chumel die ni ade kat kg la baru rajin cket nak buat latihan segala. kalau tidak..eish..buku latihan dia..langsung la tidak bergerak.
tgk..tekun tak die..hehe

dan dengan idea dari shahrul, aku cakap pada alif, setiap sehelai buku latihan yang dia siapkan, aku akan upah RM 0.20. huu..aku bukan apa..nak dia jugak pandai.

abah aku tengah sakit perut. paksa makan pun tak mahu. bawa pi klinik pon dia taknak. mesti sebab dia takut kene tahan kat wad lagi tu. mak aku cakap..abah tu kene chike malam. itu 1st time aku dengar perkataan 'chike'. ngeri sep.
nak tahu ape itu chike? xtuallt xtau camne eja sebenar. chike tu mak aku ckp mcm antu mlm la kirenye.
kejadian chike ni bila orang baru dtg mlm2. umh aku da la di ceruk kg. kalau mlm memang la ngeri. 1st kejadian chike dl kene kat mak aku. time tu kawan2 aku dtg dr KL. mlm2. tetiba je mak aku trus sakit perut. panas bdn n trus demam. pdhl b4 tu elok aje.
dan skang berulang lg bila ank angkat mak dtg mlm b4 abah sakit.
aiyok..
dan semalam jugak, aku nampak 2 ekor kucing baru yang datang kat umh. selain kontot dan tet, umah mak sbenanye ade lg 2 ekor kucing yang abah bela. si cacak n belang 3. tapi sebab belang 3 da hilang, datang la pulak kucing lain. kucing2 baru tu mak bagi nama
1. kabir sudin.
2, kureng jamnah.
ha tu dia kureng jamnah. tau takut nk dekat. aku try cari si kabir sudin nak tangkap gambar dia. time ni la die sibuk sembunyi. ceh..

oh..ini bukan si kabir, ini si cacak, ayh kepada kontot, tet n belang 3. gemuk sampai jalan kengkang2.

entry yang aku nak buat sebenarnya pasal entry budak 2 tahun merokok, tapi tak jadi sebab aku kene story benda ni dl..=p..

dan berita gembira lagi sebab aku dapat lagi 2 orang ank sedara tahun depan. so maknanya aku tak leh la nak buat kenduri kawen taun depan, kalau tak..mesti kurang 2 tenaga orang perempuan sebab akk n kak aja akan skip n ckp tak lrt nk nolong.
huhu..
so..kene tangguh kawen lg..

Wednesday, June 9, 2010

kenangan part 2

semua sebenarnya manis belaka bila kita dapat sahabat yang benar - benar meninggalkan kesan.
sekarang.
lebih kepada debaran menunggu jejaka kacak itu menjemput aku. hmm..memang..sejak awal couple dl..perasaan aku setiap kali ingin berjumpa akan terasa seperti sekarang. penuh debaran. huuu..bukan setahun dua bersama. tapi perasaan itu kekal sehingga sekarang. =) bunga - bunga cinta masih berkembang mungkin.

oh..
aku ingin bercerita tentang lawatan ke JB. akhirnya..berjaya juga lawatan penuh kontroversi itu. hmm..bgs..bumi JB semacam memahami, aku amat terluka sebelum kami ke sini. dan semasa lawatan itulah, bumi JB menumpahkan tangisan yang bukan sikit-sikit. dan akhirnya..semua perancangan mereka tidak berjalan lancar.

aku tak kata apa2. lihat dan gelak2 sahaja.

dlm hati kata.

pdn muka.

dan aku berseronok bersama yang tersayang..=)

petting zoo di danga

cak. pasangan bahagia

alolo..chumel..




dan akhir sekali. makan di sini.

kenangan part 1

aku sangat sayangkan kenangan ini..dan berkahir 1 sem di cheras. sem depan, bukan sahaja dugaan baru, malah environment br. minggu sebelum cuti, berlangsungnya pesta konvo.
aku sangat sibuk. terlibat dengan kolej, jawatan JPP dan juga sebagai salah seorang ahli dari kelas matematik.
alhamdulillah, dengan berkat sokongan rakan yang tidak pernah putus asa memberi sokongan, ketiga-tiga tanggungjawb aku dapat setelkan.
1. hari terbuka kolej.
pelajar kpli diminta untuk melukis mural di pintu hadapan kolej kediaman. kami sebenarnya berlima. tapi aku seorang dari matematik. kelibat yg lain hilang tatkala tugas tersebut perlu dijalankan. mahu atau tidak. aku perlu lakukan. mana nak letak muka kalau dikata kpli tidak bermutu.
tak mahu aku.
dan ini hasilnya..
walaupun hanya pokok biasa. ianya meningalkan kenangan..
2. urusan JPP. meeting utk menguruskan minggu konvo bukan mudah. terkejar itu, terkejar ini. nasib mendapat teamwork yang memberangsangkan. tahniah pada JPP teknik. lambat laun, pasti akan ada report mengenai hari konvo.

3. tugas terhadap kelas. sedang aku melukis, aku nmpak ingboonkeong berjalan. kesian. dia cari kawan dia yang lain. mahu buat pameran teaching aid. tp teaching aid tak ada. aku dermakan sekotak teaching aids. semuanya bukan sebab aku bermurah hati. semua sebab aku sygkan kawan aku si ing tu.
kali ini aku terlibat dalam jualan. wlpn ada diantaranya lari dari tugas. semua itu telah dibebelkan mentor kami. wlpn aku sibuk, tugas tetap tugas. penat seharian di kampus tidak menghalang aku bersama along.d dan azah untuk tlg puan norehan menggaul ayam.
hmm..kenangan. mana mungkin hilang.



ayam ini telah siap digaul. begini rupanya sebelum di simpan di peti ais

















proses penggaulan
















team of the day



















azah




















d..kontot sgt nama..hidayah la..




















along

dan incident di atas bukan mlm pertama.
ini adalah malam kedua kami melakukan kerja memerap ayam tersebut. kali ini di rumah azah.
tp..tak ade gmba aku..haish

kami mahu lakukan. dan ini kerelaan kami. kerana aku dan mereka tahu yang ini adalah tanggungjawab

Tuesday, June 8, 2010

lata

baru pulang dari lata jarum..
akan update tak lame lagik.
sgt teringat air yg sgt sejuk itu

Saturday, June 5, 2010

sunyi

hostel kosong
esok mau pegi kem.
tanak pegi boleh?
YDP?
boleh pertimbangkan?
saya demam.

page

Followers