Thursday, October 28, 2010

kadang - kadang kita terlupa bersyukur

kita tak sedar sebenarnya dalam dunia ini, kita amat bertuah. amat - amat disayangi.
aku pun dah cerita camne aku rasa diri aku bertuah kan.
so, aku sebenarnya nak semua orang pk yang diri dieorang pon bertuah jugak.
kadang - kadang nasib kita memang berbeza antara satu sama lain.
ade orang..rezekinya kawen awal. dapat anak ramai. bila dah tua kang..anak da besar2 gabak. tapi yang dia terlepas adalah usia muda untuk berpoya2. berhibur sama kawan - kawan. kecapi hidup bekerjaya. ini biasanya aku jumpa kat kampung - kampung

ada orang lain pulak, sangat berjaya dalam pelajaran. karier bagus..duit banyak..tapi..dia tak ketemu lagi jodoh. yang contoh ni..sekarang ni memang semakin ramai aku tengok. kebanyakannya adalah dibandar. kadang - kadang jugak kita salah tafsir mereka ni. ada yang kata mereka
memilih la
jual mahal la

eish2.
tapi..kan memang layak dieorang memilih + jual mahal. kata dah banyak duit dan berpelajaran. kan nabi pun ada pesan. kahwinilah wanita yang sekufu. kan..kan..

balik pada topik..
betul tak aku kata..kita hidup ni berbeza - beza. maka tak perlu cemburu dengan kehidupan orang lain. hidup ni kan umpama roda. kadang kala kita di atas. kadangkala kita dibawah. itu semua kan asam garam kehidupan.
dalam penat lelah kita tempuh hidup..
kadang - kadang ni la kita terlupa yang kita ini hanya meminjam.
lupa berterima kasih
yang kita tahu..hanya merungut.
=(..
tak puas hati itu la..
tak puas hati ini la..

aku sendiri pon..selalu buat.

tapi..manusia kan tak lari dari kesilapan. kejayaan terbesar adalah mengakui kesilapan kita sendiri..

percayalah..
sebenarnya..tuhan telah menentukan segalanya. kita hanya mampu merancang.
kadang - kadang kita diberi bercinta penuh indah
kahwin banyak benar dugaan.
kadang - kadang kita diberi penuh ranjau percintaan.
tapi bila dah bersatu terasa aman.

ada jugak selalu orang kata ..Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita belajar bersyukur bila bertemu yang benar..=)

****
sekarang ni aku cukup sebok benar ulangkaji math. sebab bosan ni jugak la aku makin rajin curah idea kat cni..bia kasi lapang space otak. tapi apa yang aku nak cerita kali ni supaya semua orang yang baca tu sedar. kita ni kan hanya manusia.

pernah tak korang tertanya-tanya
cth : putus tunang!
kenapa putus tunang? sedangkan time bercinta punyalah bahagia. tak pernah ada orang ketiga 4 atau 5. komunikasi clear je smua. bak kata korang..itula teman idaman. tapi tak kesampaian.

rasional : mungkin sebab time bercinta korang tak pernah sedar, yang dia tak sesuai. yelah..kapel...smua bende wangi..siap ada kene bodoh2 kan pon tak sedar. bile dah tunang. stat ah satu - satu rasa annoying.
hikmah : Allah uji kamu, dan kamu patut bersyukur tidak berkahwin dengan orang yang salah

cth2: gadoh dgn bf!
kenapa la asik gadoh. kawan pon asik tak restu aje hubungan korang. asik nasihat aje. then korang amek langkah jauhkan diri dari kwn sbb cakap dia tak fhm jiwa korang. jiwa korang tak tenteram. korang jadik muram. siap orang ade nasihat..jangan bunuh diri

rasional : korang tak pernah dengar nasihat kawan korang pon. sebabnya dah buta dek kerana cinta. korang rasa bf korang tu mulia. kwn korang tu tak cukup ilmu agama kat dada. so utk lebih berpandukan syariah islam. korang tak heran ilang kawan. tapi bila pk balik..betul ke hubungan korang tu berlandaskan islam?

hikmah : tak rugi ilang kawan yang keras kepala!

so..
kesimpulan
bersyukurlah

haha..

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Wednesday, October 27, 2010

kenapa banyak orang yang reti cakap je?


hm.. kali ni nak tulis bende yang serius cket. psl trend orang kat malaysia. dah muak sbenanye baca komen komen kutuk2 kat fb ni. rasanya facebook patut diharamkan kat malaysia. haha yelah. macam2 kat facebook tu berlaku. adu domba..caci maki..heish..nauzubillah.. aku bukan ape...yelah..ade la antara kawan - kawan aku tu konon - konon bijak pandai. keje dieorang asik nak kutuk pemimpin aje..ade gak yang bukan kawan - kawan aku tu..siap hina islam.. watdehel. die ingat die idop kat dunia ni terus2 idop ke? kalau la aku jumpa orang tu..aku rasa nak pijak ibu jari dieorang tu kuat - kuat bia dieorang sakitnya macammana. haih.. ni kes kekawan aku la..aku cume nak nasihat cket. dari korang adu domba macam2 pasal orang politik tu. baik kau senyap. kau sokong parti yang kau nak. tak perlu la nak buruk2 kan orang dan ajak orang lain sekali share dosa kau adu domba tu. yes. ade certain perkara kau cakap tu memang betul. tapi kan...kau patut sedar diri gak..slalunya kita kritik bende yang kite rasa kalau kite buat lebih baik. ni tak.. kau tak pasti pon sbenarnye kebolehan korang kan. haha. tak patut betul itu namanya tak tau malu. ade certain tu lagi la..kerja semua dengan orang3 ternama tu. kang die pulak yang sibuk bocorkan rahsia bos dia. itu kan namanya tak amanah. kalau la semuanya nak berbalik pada ajaran islam. kena la hapuskan adu domba tu dulu. betulkan diri sendiri dulu. barulah boleh ubah negara kita. ini tidak. diri sendiri tak betul.. nak cakap orang lain. sedar diri la weh!



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, October 24, 2010

kreatif : Clay

hm.. tadi..aku pi jalan - jalan ngan azah..niat memula nak pi makan kat jusco balakong. tetibe terlepas simpang. azah pon malas nak patah balik...teruskan perjalanan sampai la jumpa satu lagi jusco baru..mahkota cheras kot. kat ctu..jumpa la satu kedai ape tah td..tapi banyak alat mainan budak2 la.. tapi bende yang paling menarik perhatian adalah clay2 ni dihias dengan cantik n diletak sebagai pameran. cikgu ini sangat tertarik ok..sempat jugak la aku snap beberapa gamba sebab kat ctu tade larangan untuk tidak mengambil gambar..
kalau ade anak kang..
aku nak ajar die main clay ni supaya pandai buat pelbagai hiasan yang aku leh letak kat almari ruang tamu aku..huhu..so..
lyn gamba aje la..

muffin2 yang ade binatang kat atas..

haiwan - haiwan2 liar yang nampak chumel ble dalam bentuk clay

wacha!!..3 sami budha..

watak2 komik yang menjadi kegilaan org ske kan kesenian..eceh!!..nak ckp diri sendiri!

dan ini...paling sesuai untuk ajar anak spy boleh bagi hadiah
time birthday sendiri

tapi...kalau la aku kasi mak aku clay ni mesti die wat tak heran je sebab takde manafaat.haha..
tapi aku pon camtu..nak dapat hadiah sbenanye mesti bermanafaat. tak le rase membazir. tapi aku kan sangat mencintai kesenian. so bende2 yang orang len tak rasa romantik...tapi ade istimewanya..aku sangat terima dengan rela hati.


so sekarang ini sangat mengidamkan..
1. kuma2. sebab sangat comel. tau ape tu kuma2 ? ha..ini le si kuma-kuma
2. patung anjing tengah tiarap kat lovely lace tu

ade sape2 yang baik hati nak kasi x??

hm?






~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Thursday, October 21, 2010

3.2.1 - openoffice new update

wah..
sungguh lame tak berstory pasal bende2 open source ni..
tapi aku pon bukan ah master bende2 open source ni..dulu je aku penah pakai ubuntu ngn fedora..itu pon mase keje opis dl..skang?
hampeh..cakap open source je sume jd buta IT..tade kawan da nak share..
tape2..
walopon tade orang pon yang tau pasal openoffice ni..aku still lg guna..yela..penat staun aja org n master dalam selok belok OPenOffice..sendiri tak guna ilmu tu..sape lg nak guna ye x??..aku kalo leh nak sume kengkawan aku tu tau gune open office. ade gak aku cerita kat dieorg kelebihan open office ni..kirenye utk market strategi ah...tapi dieorg kebanyakkan tanye..mane installer tu..gaknye kalo aku soh OSCC bagi supplier kat cekgu2 ni bukan bagos ke? yela..myb bagi training kat cikgu2 da tua lambat cket nak implement..try ah bagi latihan kat budak2 freshie yang akan gret ni...konpem trus implement kat skola..
haha..
kan dah membantu dlm proses implementasi..
bijak kan?
haha...
nak story psl open office terbaru ni ah..baru je install tengahari tadi...tak sempat nak explore lagi..cume ape yg len adalah..selalu dari SUN..kali ni oracle kuakan..hm..ni interface 1st bile bukak..
ha...canggeh da..wane biru beb..
macam sume tau ah..klebihan openoffice adalah..
bende free..
senang nak update..
takyh susah2 nak bli lesen..
nak openoffice?
tak susah..pegi je kat link http://www.openoffice.org/..
abes crite..
dah ade yang minat bile aku tunjuk klebihan dalam class tadi..huhu..

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Wednesday, October 20, 2010

hitam itu gojes!!

seyes..
stiap kali nampak bende hitam putih..please le jangan tanye aku bende itu cantik atau tidak. sesungguhnya mata akan jadi terus blind..haha
macam tu jugak kalau nak cari baju..
penah satu taun tu boleh bukak wardrobe..hampir sume baju adalah wane hitam.
then..sebab dah suke sangat pakai itam..ade le sorang kawan tanye..
"eh..lin..ko kan bukan putih pon pakai baju itam.."

huu..
apekah? ingat orang berkulit cerah sahaja cantik pakai wane itam? bia la..haha
aku tak kesah pon die cakap camtu.
yela..
aku da suka wane itam. kalau pakai awne itam..rasa sangat cantik. serta merta confiden akan naek sebab rasa lawa..huhu..

kirenye dah banyak pegi sevey barang - barang umah yang bakal dibeli kang. tawon depan dah kene ade umah sendiri kang. senang anak - anak nak men.
ni kire antara barang yang terbekenan kat ati la ni ditengok..
so..
kalau nak bagi adiah kawen kang..bagi la barang - barang itam putih yek.
konperm suke..
=)lampu meje tepi yang sangat gojes n nampak mahal

pasu gojes nak letak tepi sofa empuk

kekucingan yang lehe panjang dan pendek. ni nak letak atas2 rak buku2 yang sangat disayangi.

pasu2 comel ni letak tepi2 tV dan meja hitam rendah..=)

haha..sangat pandaikan berangan.
tapi kalau tak berangan..mana pulak ada impian nak dapatkan kan??



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, October 19, 2010

storyteller : nasib saya sangat baik setakat ini.. part 2

ha...dah cerita sampai sekolah teknik kan..

so kehidupan di sekolah teknik sangat mencabar dan banyak dugaan. dari segi hidup, teknik memang banyak mengajar aku cara bergaul mesra..dan kat teknik jugak le jumpa bakal hasben..ehem..ehem..ulang lagi sekali...bakal hasben..haha..saje nak announce..
dari segi hidup kat teknik ni...macam - macam pernah rasa. kene taskil (touch n kill)..kene jerit2 ngan warden..eleh..bende manis2 camtu..mestila ingat sampai tua..haha
mane baju yang kene rampas. surat berkoyan2 kene tulis cakap "saya berjanji akan berubah dan tidak akan mengulangi kesalahan ini lagi"..haha..pegi prep tak pakai kasut..tak pakai pin tudung.macam2 lah..
sangat manis dan seronok kalau ulang bende tu semua dengan kawan - kawan se sekolah.

ek..nak cerita pasal naseb la..bukan pasal hidup kat teknik. tu leh buat entry lain.

ha..lepas je SPM..sibuk la sambung belajar kat U..dapat lak kat negeri sembilan. 4 taun duduk kat sane. memang seronok. kiranya lepas je diploma. terus pegi cari kerja. time tu siap dah selisih faham dengan bf segala. tetiba sebab jodoh kami panjang..dapat tempat kerja dekat dengan rumah si dia. alahai...
tapi bukan nak cerita yang itu, tapi peluang pekerjaan yang menanti. sebab dulu hanya pemegang diploma, kerja sahaja la apa2 yang dapat, then 1/ month kerja kat bahagian QA, manager bahagian aku offer untuk ganti staff management dieorang yang nak brenti. time tu wah!! rasa sangat bangga..hikhik. tapi time tu jugak naseb sangat baik sebab dapat sambung degree..

perjalanan hidup setakat ini sangat smooth sampaikan tak rasa menganggur. then sambung degree utk 2 and 1/2 year. pastu 1/2 year itu adalah praktikum. entah macam mana tah..mintak praktikum adalah bersama2 kawan2 sekelas, tapi sorang2 tercampak dekat bahagian cyberjaya. dup dap..dup dap ati. yelah..jakun..mane penah jejak kaki kat cyber or putrajaya.

sebab aku seorang yang sangat berdikari. pergi la juga kat cyber tanpa tahu tempat itu, entah naseb baik gaknye, ade seorang junior course dah kerja kat ctu, so kirenye perjalanan untuk smbung praktikal berlalu dengan tenang. =). jadila pelajar praktikal yang sepatutnya 4 bulan kat OSCC..huuu..tapi rezeki sangat murah time umur 24 tahun. dapat kerja kat sana dan dapat confirmation letter time birthday taun tu. yang tak leh lupa time tu maghrib, nicholas bagitau dalam phone time aku dalam kete..('',)..sangat suka ok..yelah..cube cerita kat aku..budak degree mane yang tak suka time praktikal dah dapat kerja?
mestila suka kan..tak rasa menanam anggur. lagipun..sekarang ni berlambak orang kene bersusah payah pegi intbiu. tapi tak dapt2 gak. so perjalanan adalah sangat bertuah hidup ini

haha

lepas tu pulak..nampak budak satu unit sebok2 isi borang..die cakap borang KPLI. time tu langsung la tak amek port ape tu program lepasan ijazah. pk cume nak mintak keje gomen / keje swasta yang lagi baek. walaupun 1st keje dulu adalah training exec - iaitu ajar orang gak..tk pernah pulak simpan cita - cita nak jadi cikgu. biasela kan..
sebok2..orang isi..mesti la nak isi gak...orang stadi..mesti nak stadi gak..time taon tu macam rilex2 je...bila semak cuti akhir taun siap ade 11 hari cuti lagi..haha..gile kentang...bulan 10 baru amek 3 hari keh?..pdhl cuti cume dapat 14 hari aje.. siap aku ade cuti sminggu time tu sebab bapak aku warded. heheheh..
jadi dah set plan..kalau dapat KPLI..kene notis kat opis 3 bulan..time tu sudah bulan sebelas..kputusan KPLI spttnye kua akhir bulan 12..time tu la buat percaturan hidup..either nak bayar 3 bulan or brenti keje cari keje lain.
ALHAMDULILLAH..
sekali lagi hidup dipermudahkan. akhirnya masuk je 1 / 12 / 2009 muktamad..keputusan hantar notis berhenti kerja wlpun keputusan KPLI belum keluar. siap anggar2 sampai ke bulan 2..so ingat notis tu ckp ah 3 bulan..rupanya salah kire bulan..notis patut abis bulan 3..haha..budak math failed btol. tapi atas budi bicara bos besa..dapat gak berhenti notis 2 bulan aje lepas tolak cuti taun yang berbaki 12 hari tu. (+1 hari utk januari)..akhirnya..bila cek2..yay..
aku dapat KPLI..masuk plak 18 Januari. tapi bila kira2..memang annual leave tu ckup2 utk smpai notis bergaji penuh sepanjang januari. time tu la rasa..
diri saya sangat bertuah sebab semuanya seperti dirancang dengan baik
alhamdulillah.
sekrang..dah nak habis KPLI..
agak2..
nasib aku still baik ke utk posting dapat area kg aku jugak?


sama2 doakan..

=)

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, October 17, 2010

Nota Matematik : ADDition

jika takut terlupa..
pengajaran operasi tambah , jenis soalan yang melibatkan pengumpulan semula harus di perkenalkan terlebih dahulu sblm soalan yang tidak melibatkan pengumpulan semula

rational?

jika murid menambah pasangan nombor yang tidak menglibatkan pengumpulan semula, mereka boleh bermula sama ada pada nilai tempat puluh / sa

tapi, jika murid di ajar lebih awal tentang penambahan yang melibatkan pengumpulan semula, mereka akan memahami konsep kenapa proses menambah dimulakan dari nilai tempat SA dahulu..




kadang - kadang teknik pengajaran itu bukan seperti yang kita fikirkan..
yang mudah kepada yang susah..
kadang - kadang proses perlu di mulakan dari yang susah supaya mudah belajar tentang yang mudah..

geddit?
huhu

~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Saturday, October 16, 2010

aku sayang kamu


tatkala petang..
sayu hati ini kenang diri kamu yang jauh dari aku.
kalau kata - kata mampu ku gubah seindah mungkin, tetap..aku tidak dapat menyusun seindah kata,
seindah gurindam lagu
untuk menyatakan betapa aku sayang kamu.
jika malam dijadikan bertemankan bintang dan bulan yang indah,
di setiap malam sunyi yang aku lalui..
aku selalu menadah tangan pada ilahi, semoga kau peneman aku ketika sunyi.
kau peneman hidup aku sampai mati

sedar...
jagaku bukan dalam lena.
aku rindukan kamu.
kalau di sukat kasih aku..pasti kau tidak akan dapat lihat dasarnya.
kerana..ingin melihat dasar itu memerlukan kau bersemangat waja,
aku sayang kamu
ketika kau serahkan hati itu untuk aku jaga
aku sayang kamu
tatkala kita bersua.
ya...
dan sekali lagi aku nyatakan.
aku mahu kamu..

bukan kerana kekayaan atau paras rupa.
hanya kerana


kau sayangkan aku...



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Friday, October 15, 2010

nak balik..nak balik

oke.. arini ari jumaat nak balik kampung dah rancang 2 3 minggu yang lepas. tapi jahanam sebab esok konon2 kene pegi perhimpunan besar se awal 6.30 pg. boleh percaya atau tidak ni? 6.30 pg di hari sabtu? heh..
mahu sungguh menyumpah seranah dalam hati ini di keluarkan.
owh..ye..sebenarnya dari 13 oktober lepas..badan mula rasa tak sedap.
kepala rasa ting tong.
then semalam seseme jadi teman.
penyakit yang langsung tak digemari.
awl da pegi klinik mintak ubat kepada penyakit.
mungkin ubat doktor bagi kuat sangat
sampai hari ni rasa mereng.
maka..
petang ni terpaksa stay hostel sebab tidak boleh pulang ke kampung
ahhhh
menderita jiwa jadinya
mahukan belaian ibu ketika ini..huuuh..mak..anak mak sakit..


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Tuesday, October 12, 2010

jom bet!!

ek..
btol ke parking kat jusco tu bukan per hour? apsal plak aku penah nampak ade amoi tu sanggup nak pecah rm 10 sebab nak bayar parking jusco RM 2. 50.
ke slame ni memang aku salah
cume...
free 1st hour dgn jcard kn?
lepas tu baru die kire..sebab tak pernah ade orang shopping kat jusco 5 6 jam kan?
heh..
tak puas ati je..
tapi kan...arini sangat rajin nak update blog.
patut kene siasat knape ni..
sbenanye..penat buat ulangkaji ni akan membuatkan kite lagi kerap berfikir.
slera ilang..
perut rase sakit.
hati berdebar2.
nape ek?
memang tiap2 taun nak naek satahun umur aku rase macam ni gaknye..
taun lepas siap pening2 lagi rase terhuyung hayang..
uh2..
rasa dasat ah..
tapi alhamdulillah
mari bersyukur.
dah 26 taun menikmati kurniaan ilahi tnpa cacat cela.
semua orang nak blog pasal eksiden tu
aku pun dah tengok gambar2 ngeri tu..
tapi tanak la blog pasal tu..sbb blog aku tak pernah lagi letak bende2 ngeri camtu..
=)..sem ni sangat tidak stress sebab takde lecturer yang asik sindir2 belakang je..
eh..tgk jam..
dah pukul 8.30 la..lagi bape jam..cpt kire..

gaknye kan..kalo menang bet ni patut mintak ape kat orang kite bet tu?
patut mintak baju selai kan..
ek..
berbaloi x..

dah ah...dah ah..
sambung blaja..
tapi nota contructivism ini sangat panjang dan sakit leher utk ulangkaji..
psst. pelajar kpli len..
jom share notes..
nak??
email je
cindaiungu@gmail.com
cikgu ni tengah baik ati ni..


~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

menjelang usia 26 saya

apa yang aku buat ketika ini?
hm..
petang lagi ni..ada lagi 7 jam sebelum umur aku genap 26 tahun. sekarang cheras tengah sangat panas membahang. sangat la panas sehingga yang aku memula nak tido terus tak jadi. risau pk exam..terus je bukak buku math then try ulangkaji apa yang patut.
tengok soalan kpli exam bukan la rupanya macam exam biasa tu. susah gak. dan boleh dikatakan mencabar. hm..praktikal aritu xdpt pon sbg rentasan cemerlang. xpela...yang penting markah final still boleh cemerlang. takpe kan.
aktiviti lain sangatla tidak bermud untuk join sekarang. lagi2 dapat tau kursus induksi tu akan takde.
bukan apa. sangat la hangin. setiap kali perhimpunan..konfem2 akan ungkit yang institut perguruan takde duit, tak leh buat aktiviti, kene berjimat cermat. tapi still..buat majlis perpisahan bekas pengarah. then sambutan pengarah baru pulak. buat sambutan aildilfitri la..semarak 1 malaysia la..meeting kat sydney la psl pmr n upsr.. BIG ambilan baru dekat luar. then bila di ungkit cakap bende tu buat pakai duit sendiri.
wadehel.
aku tersangat la bosan dan marah bila pihak pengurusan selalu bagi alasan tak logik camtu.
ni membabitkan kursus induksi lak
nak kata takde duit, tapi stil..
program kpli terus di ambil. tapi yang dah di ambil langsung tak dijaga kebajikan
pastu sabtu ni kata ada perhimpunan besar.
eh2..
kamon ah..ni semua propaganda je
siap cakap..kehadiran wajib. bas disediakan oleh IPGM INDUK..elehe2...
macam le aku tak pernah pegi cyberjaya n tengok induk tu camne..still menumpang satu bangunan dengan ofis lain. btol2 bawah opis aku..=(.
aku cuma nak kata. ada la pulak duit ipgm nak sewa bas tu untuk angkut smua pelajar pegi bukit jalil. dari buat kerja sia2 tu..ade la baik bagi je peruntukan sewa bas tu kat program kissm tu..
then siap cakap nak bagi ceramah menguruskan kewangan sebab takkan ade kissm.
hello...
patut sape yang pegi kursus tu?
bukan kiteorang kan. kalau acuan tu pun bengkok2..nape nak nasihatkan orang pasal kewangan? tengok la dulu pengurusan kewangan pihak atasan.

agak2nye semua ni salah sape ek?
sangat pening..
ni kata salah sorang lecturer aku..
yang pegang duit adalah BPG...baru bagi kat PPD negeri masing2 untuk buat kissm. then..mase under BPG..BPG pon takleh support untuk kursus induksi..macammana pulak PPD ade budget wat kursus induksi? kan duit tu dari sumber kementerian yang same?
kan? kan?
ke aku salah fakta.
tapi aku sangat berangin.
gaknye kalau dah nak jadi tua memang camni
asik emo je ek..
hehe..

sibuk tengah baca pasal Nuffield Mathematics Project...apa yang menarik adalah ungkapan ni
i listen, i forget;
i see, i remember;
i do, i understand.

bende ni boleh apply kat idop seharian kite gak.. semuanya berkaitan tentang proses teknikal. setakat dengar..masuk telinga kiri..kua telinga kanan..kalau kite nampak dengan mata kepala kite sendiri. paling tak pun..kita akan ingat..kita pernah tengok...dan bila kita sendiri buat...bende ni akan jd satu pengalaman yang membiasakan kita. i do..i understand..
haha..
mrapu..

geddit?

alahai. pdhl nak cerita psl usia menjelang 26 aku kan..
lari tajuk lak..wehehe..



~c.i.k.g.u.l.i.n.a~
Sunday, October 10, 2010

storyteller : nasib saya sangat baik setakat ini..

pernah tak terfikir yang kita paling tak bernasib baik dalam dunia ni ataupun kita sendiri terasa laluan kita dalam dunia ni amat payah?
memang..kadang - kadang kita akan terfikir
boleh atau tak boleh..jangan la kamu tipu. bukan aku nak bersyarah pasal menerima qada' dan qadar pun..itukan..semua pun tak tahu. kalau bukan agama islam pun..bende2 camtu memang kita panggil nasib.
selama hari ini, aku selalu fikir..aku seorang yang sangat bernasib baik.
aku kan umpama bulan jatuh keriba. emm..penah kot da aku cerita, mak aku mimpi bulan jatuh ke riba masa dia memula mengandungkan aku. dia pun tak faham maksud tu bila dia dia tanya bidan..bidan kata..dia bakal nak dpt anak..aku la tu...huuu
ok..aku story mase kecik2 ah..
aku ni 7 beradik...hidup kat kampung..mak aku dah agak berusia sekarang. anak - anak sedara aku pun dah besar panjang da...mak aku lahirkan anak dia 6 orang kat umah termasukla adek aku. tapi aku kan 7 beradek. maknanya aku sorang la yang lahir kat tempat canggih cket time tu..->hospital.wuewue..tu yang aku boleh bangga dengan abang2 n akk aku..aku lahir kat tempat canggih..
tapi..abang - abang aku sakat balik cakap aku ni bayi tertukar sebenarnya sebab aku itam..(T_______T)..jahat punya abang.
dulu2 aku tinggal..eh bukan aku..abang2 n akak aku tinggal kat umah kecik je..tapi aku pun tak penah tgk..kecik umah tu ke..binaan dia ke camne...kan aku bebi lagi time tu..aku slalu bayangkan..umah kecik yang abg2 n akk aku gambakan camni..
ala..rerumah zaman dulu kan..bila aku dah tau bpk time tu, aku rasa umah aku dah besa..bukan macam yang atas tu..cume akk n abg2 aku je slalu crite..heh...tak bes tak dpt rasa..
then time aku lahir tu mungkin family dah agak stabil. mak dpt beli kebun klape sawet sbb ade orang nak beli tanah buat jalan. bukan jual tanah trus. tapi orang tu amek tanah then angkut bawak pi jalan. kiranya tanah batu kerikel ah..kan jalan zaman2 dolu camtu.
dapat ah mak agak muai time tu. ha tgk..
anak bernama razlina ini memang sangat banyak rezekinya kan..=)
bak bulan jatuh ke ribe..hekhek..
pastu aku pon bersekolah la sekolah rendah tanpa sekolah tadika. tapi aku memang cerdas dari kanak - kanak rasanya. tak pi skol tadika..periksa 1st time trus aje dpt no 3..wah..jabaib dengan pencapaian diri sendiri.
gaknye, sekolah tadika zaman dulu kala memang tidak ber erti.
dan ini telah membenarkan teori.
"asas pembelajaran yang berkesan bermula dari rumah..=)"

start dari tu. aku memang seorang pelajar yang cemerlang.
kampung - kampung aku pon, aku tak pernah rasa kejutan budaya ke..terpengaruh ke ape..aku pon tak tau dari mane otak aku adapt. pdhl...aku lahir dari kg yang same je ngn kawan2 aku. takde pendedahan langsung.
naek je skolah menengah. aku start kene skolah 2 sesi. wlpn dr skola rendah kat joho ni 2 sesi - pagi SK dan petang sekolah agama...tapi nek menengah kite boleh pilih nak sambung skola agama petang tu @tak.
semua la kawan2 aku pakat tanak sambung. time tu dah tingkatan 1. skolah agama darjah 5. pdhl..skola agama kat joho sampai darjah khas je..kira lagi 2 taun la complete sijil agama tu.
tanpa mak aku paksa ke apa. aku ckp sendiri, aku nak sekolah jugak time tu. aku tak kisah pegi sorang - sorang ke apa. sbb aku yakin..smua tu berguna utk masa dpn.
bijak kan aku.......
kecik2 da pandai pk..haha(",)

then..dalam kampung aku tu. kiranya aku la antara anak dara yang complete sijil agama. bangga x..haha
lepas tu ramai la amek inistiatif nak pegi skola agama tu jugak walaupun jauh. kain dajah khas kat joho wane coklat. maka sangat bangga bila pakai.=)

sebab jalan kampung dulu sgt susah dan berabuk. saat aku nak pergi sekolah sangat mencabar.
cuba bayangkan.
  1. jalan batu kerikil time kemarau dan banyak pulak lori besa2 lalu dengan laju..??
  2. hujan yang lebat ya amat..then selut2 tanah tu start berkumpul
itu antara pengalaman yang sangat mencabar kalau nak pegi sekolah. aku dah tempuh hampir 6 taun kat sekolah rendah. nek menengah kene bawak moto sendiri. so 3 taun aku harung bende tu. so aku nekad. lepas PMR..aku kene pegi sekolah asrama dan dapatkan sekolah yang lagi baik untuk SPM. mak ayah aku..memang bagi kebebasan sebenar untuk kiteorang berfikir.

aku pun jadila pelajar terbaik sains time tingkatan 3. aku masuk teknik JB. aku masuk asrama dah besa2 sebab aku ni tak ske kene tinggal2 ngan parent aku. masa kecik ye..walaupun aku pandai. aku kuat nangis. kuat merajuk dan cerewet.
mak aku cakap. kalau nak pegi mane2..aku cakap nak pakai baju itu. nescaya pakaikanlah aku baju itu kalau tidak mahu aku merajuk. jika aku kata buah epal itu buah aku. nescaya jangan sesiapalah usik buah epal itu sehingga aku makan dengan rela hati. kalau la ade orang acah2 aku makan / cuit epal tu...sampai busuk aku dah tak sentuh.
haha..jahat + crewet.
dan satu pe el aku. aku cukup tak suka kena tinggal kat umah nenek aku. sebab..dalam 2 jam tak tengok mak ayah aku..aku akan nangis meraung2 macam takde ubat dalam dunia ni boleh sembuhkan aku sampai aku tengok balik muka mak ayah aku.
haha..crewet lagi no 2.

mungkin sangat susah mak aku nak layan sifat crewet aku tu. then bila aku buat keputusan nak pegi teknik. mak aku tak halang pun. dia restu aje. time tu memang aku pegi dengan rela hati dan hasilnya --> aku tak nangis masa kat teknik..hehe..aku menjadi seorang yang cekal dan seperti sudah biasa duduk di hostel. apa yang aku sangat percaya kebolehan diri aku adalah menyesuaikan diri kat mana2 dalam masa yang singkat.

entri ini sangat panjang kan sudah.
sambung storyteller2 lah..
babai







~c.i.k.g.u.l.i.n.a~

page

Followers